Mikroviļņu krāsns – kā atrast sev piemērotāko?

Vērtīgā virtuves sastāvdaļa – mikroviļņu krāsns. Tajā ātri un ērti pagatavot ēdienu vai uzsildīt jau iepriekš pagatavoto maltīti. Lai arī brīdī, kad šīs krāsnis tikai parādījās tirgū, tās tika nopeltas, jo tika uzskatīts, ka mikroviļņos izdalās kaitīgas vielas, kas apdraud cilvēku veselību. Tomēr bažām nav pamata, jo krāsnis, pirms nonākšanas tirgū, tiek pārbaudītas un sertificētas, un tiek pilnībā izslēgti veselības draudi. Ja Tavā mājsaimniecībā šādas iekārtas vēl nav, taču apsver tādas iegādi, turpini lasīt rakstu un uzzini, kas tā ir un ko ņemt vērā, pirms ievies to savā virtuvē.

27. septembrī 8:00

Kas ir mikroviļņu krāsns un kā tās radās?

Ja arī pats šādu iekārtu neesi iegādājies, noteikti esi to redzējis vai lietojis citur. Nereti mikroviļņu krāsnis sastopamas pat darba vietās, jo tajās pavisam ātri un ērti uzsildīt līdzi sagatavoto maltīti. Taču kas īsti ir šī ierīce un kā tā darbojas?

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Mikroviļņu krāsns ir sadzīves tehnika, kas veidota, lai ātri pagatavotu vai uzsildītu ēdienu, izmantojot īpašu elektromagnētisko starojumu. Tāpat to izmanto arī sasaldētās produktu atsaldēšanai un nereti krāsnīm ir pat īpašs režīms šādām darbībām. Šīs krāsnis ēdienu uzkarsē no iekšpuses, ar mikroviļņiem radot ēdienā esošo ūdens molekulu vibrācijas, kā rezultātā molekulas uzkarst un arī ēdiens kļūst siltāks. Lai tiktu nodrošināta vienmērīga ēdiena uzsilde, mikroviļņu krāsnīs ir iestrādāta rotējoša platforma, uz kuras ēdiens sildīšanas laikā griežas.

Mikroviļņu krāsns, kā izgudrojums radās netīšām, kad 1946. gadā elektroinženieris Dr. Pērsijs Spensers strādāja pie projekta, kas saistīts ar vakuumcaurulēm, un saprata, ka ejot tām garām, viņa kabatā ir izkususi šokolāde. Viņš saprata, ka mikroviļņi no vakuuma caurulēm spēj uzsildīt ēdienu un jau 1947. gadā tapa pirmās mikroviļņu krāsnis.

Sākotnēji šīs krāsnis tika izmantotas tikai komerciālās virtuvēs, jo tās bija ļoti dārgas un lielas, taču turpmākajos gados to ražošanai pievērsās dažādas kompānijas un izmaksas kļuva arvien zemākas, kas ļāva šādu tehniku iegādāties arī mājsaimniecībās. Turklāt tās vairs neaizņēma tik daudz vietas, tāpēc maza mikroviļņu krāsns 1976. gadā bija pat populārāka par trauku mazgājamo mašīnu un bija teju katrā mājsaimniecībā Amerikas Savienotajās Valstīs.

Ieguvumi, izmantojot mikroviļņu krāsni

  • Noteikti ietaupīsi laiku, jo uzsildīt ēdienu var pavisam ātri un tas aizņems mazāk laika, kā ēdiena gatavošana uz pannas vai parastajā krāsnī
  • Saglabāsi vairāk vitamīnu. Gatavojot ēdienu parastajā krāsnī, process ir ilgāks, līdz ar to ēdiens pazaudē arvien vairāk vērtīgās uzturvielas, tai skaitā vitamīnus
  • Mikroviļņu krāsns darbojas ar elektrības palīdzību, netiek izmantota gāze vai citas vielas, kā rezultātā netiek radīts vides piesārņojums
  • Tā ir droša, jo līdzko ir iztecējis uzliktais laiks, tā pati izslēdzas. Tādēļ nav jāsatraucas, ja tā paliek bez uzraudzības
  • Sildot ēdienu mikroviļņu krāsnī, ir mazāka iespēja to apdedzināt, kā gatavojot uz pannas
  • Aizņem pavisam maz vietas, salīdzinājumā ar lielajām cepeškrāsnīm
  • Nekādu dūmu – izmantojot mikroviļņu krāsni, nerodas dūmi, līdz ar to arī nav virtuves piesārņojuma, kā tas ir, piemēram, izmantojot gāzes plīti, no kā rodas sadegušās gāzes nosēdumi

Kādus traukus drīkst sildīt mikroviļņu krāsnī?

Izmantojot  mikroviļņu krāsni, ir jābūt uzmanīgam, izvēloties traukus, kuros ēdiens tiek sildīts. Piesardzība nepieciešama, lai novērstu trauku saplīšanu, kā arī trauku daļiņu nokļūšanu ēdienā. Noteikti izvairies no metālisku trauku izmantošanas. Tas attiecas arī uz metāla daļiņām, piemēram, zelta maliņu šķīvjiem.

Tāpat esi uzmanīgs, izmantojot plastmasas traukus, jo ne visi no tiem ir karstuma izturīgi. To vari noskaidrot, aplūkojot marķējumu, kas atrodas uz paša trauka. Noteikti nesildi ēdienu plastmasas maisiņā, jo tas izkusīs un ēdienā nokļūs izkususī plastmasa.

Vislabāk ēdiena sildīšanai izmantot lēzenus stikla traukus, lai ēdiens uzsiltu vienmērīgi. Taču atceries, ka trauki, tāpat, kā ēdiens, mikroviļņu krāsnī uzkarst, tāpēc esi uzmanīgs, ņemot šos traukus ārā. Noteikti izmanto speciālos karstuma cimdus, kurus iespējams iegādāties teju katrā veikalā, kurā atrodamas arī citas saimniecības preces.

Mikroviļņu krāsns izmēri un veidi

Mikroviļņu krāsnis ir ļoti kompaktas un neaizņem daudz vietas, tādēļ būs ļoti noderīgs virtuves papildinājums gadījumā, ja pati virtuve ir maza un nav vietas lielai cepeškrāsnij. Labākās mikroviļņu krāsnis būs tās, kuras ir ekonomiskas elektroenerģijas patēriņa ziņā, labi izpildīs savas funkcijas un iederēsies virtuves interjerā.

Foto: Pexels.com/ Max Vakhtbovych

Noteikti ņem vērā arī krāsns ietilpību – izmēri variē no 18 līdz 42 litriem. Vispopulārākās ir tās, kuru ietilpība ir ap 20 litriem, taču ņem vērā, ka vakariņu pagatavošanai visai ģimenei, būs nepieciešama lielāka krāsns.

Mūsdienās par kvalitatīvām uzskata dažādu zīmolu ražojumus, piemēram, Whirpool, LG, Beko, Samsung mikroviļņu krāsnis. Taču lai izvēlētos sev tīkamāko, noteikti iepazīsties ar preces aprakstu un noskaidro, kuras funkcijas ir nepieciešamas tieši Tavā virtuvē. Iespējams, Tavā virtuvē vai dzīves vietā jau ir kāds iecienītākais tehnikas ražotājs, ielūkojies piedāvājumā – varbūt šis ražotājs piedāvā arī mikroviļņu krāsnis.

Pamatā mikroviļņu krāsnis nodrošina pārtikas sildīšanas un dzesēšanas funkciju, taču tirgū pieejamas arī advancētākas mikroviļņu krāsnis ar grauzdēšanas un konvekcijas funkciju, kas ļaus ēdienu ne tikai uzsildīt, bet arī cept. Atceries, ka no šīm funkcijām būs atkarīga arī  mikroviļņu krāsns cena, taču, izvēloties šādu ierīci, mini mikroviļņu krāsns aizstās pat elektrisko cepeškrāsni un rezultātā tas būs finanšu ietaupījums.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Elektrības patēriņš

Turpinot kāpt elektrības cenām, ļoti svarīgi izvērtēt cik bieži un kādas elektriskās ierīces izmantojam. Mikroviļņu krāsns vidēji stundas laikā patērē 0,7 kWh – 1,2 kWh, kas ir vairāk, kā patērē ledusskapis, taču mazāk par gludekļa elektrības patēriņu. Piemēram, mikroviļņu krāsns ar grilu patērēs vairāk elektrības, kā tāda, kurai šādas funkcijas nav. Tas būs tā iemesla dēļ, ka ēdiena gatavošana aizņems vairāk laika, kā tā uzsildīšana

Foto: Pexels.com/ Zen Chung

Drošības nosacījumi, lietojot mikroviļņu krāsni

  • Neizmanto mikroviļņu krāsni gadījumā, ja tās durvis ir bojātas un tās nav iespējams pilnībā aizvērt
  • Regulāri tīri krāsni un neieslēdz to gadījumos, ja tajā nekas nav ievietots. Ēdienu daļiņas, kas nonākušas krāsns iekšpusē, atkārtoti sildot var bojāt krāsns virsmu, tādejādi samazinot krāsns kalpošanas ilgumu, tāpēc tīri to vismaz reizi mēnesī, taču, ja lieto to ļoti bieži, tad arī tīrīšanu organizē biežāk
  • Neievieto krāsnī metāla traukus, ja vien tie nav speciāli paredzēti šādam nolūkam, tostarp arī traukus ar metāla daļiņām. Noteikti esi dzirdējis par traukiem ar zelta maliņu, kurus nedrīkst sildīt mikroviļņu krāsnī – patiesi, tas nav mīts!
  • Ja Tavā mājsaimniecībā ir iebūvējamā mikroviļņu krāsns, pārliecinies, ka to ierīkojot, ir ievēroti visi drošības nosacījumi. Sargies, lai krāsns durtiņu vai sienu uzkaršana nenodarītu kaitējumu citām virtuves iekārtām

Ja šis raksts Tevi pārliecināja par jaunas mikroviļņu krāsns iegādi, ielūkojies 1a.lv piedāvājumā un atrodi savu sabiedroto ikdienas maltītes gatavošanā.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm